Eigenlijk onze eerste excursie na de startbijeenkomst. We spreken af op de plek waar de Tongelreep Eindhoven binnenkomt. We verkennen dit gebied en ontdekken oude stoven van de es. We zijn volop in het beekdallandschap en kunnen ons een voorstelling maken van het landschap waarin het stadje Eindhoven ooit ontstond.
Vanaf de Tongelreep draaien we af naar het hoger gelegen gebied de Roosten. Heide en bosgrond die volgebouwd is met woonwijken. In de woonwijken zie we een totaal ander spectrum aan bomen. Bomen van over de hele wereld, terwijl langs de Tongelreep de landschap ‘eigen’ bomen groeien.
Totaal perplex staan we aan de Boerhaavelaan 16 bij de mammoetboom (Sequoia sempervirens) die zijn thuis heeft nabij de oevers van de Stille Oceaan in West-Amerika. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw kwamen enkele kleine boompjes mee met een Amerikaanse student, op uitwisselingsprogramma. Voor de gastvrouw had die twee boompjes meegenomen. De boom in de voortuin is er één van. Zestig jaar onderweg ongeveer.
Fantaseer je een stad waar deze boom 300 jaar kan worden. Dat de gemeenschap meebetaalt aan een nieuwe draagfundering voor de zes huizen nabij de boom, opdat wonen en bomen samen kunnen gaan.
In de woonwijk tref je meer bijzondere bomen.
Zo ook een bijzondere meerstammige kurkeik aan de Vesaliuslaan. Dan wanen we ons in het middellandse zeegebied.
De wandeling voert ons naar het bos aan de Achterbeekseweg. Daar zien we een heel opmerkelijke ‘polder’ met in de polder rabatten waarop bomen staan. Wie zou hier het ontstaan van weten?