stadsboswachters

Excursie 8 en 9 – Dommel

Als aanloop naar het bezoek aan het Eckartsebos

Om het Eckartse bos te kunnen zien in de context van de stad Eindhoven beginnen we de excursie bij het punt waar de Dommel en de Tongelreep samen komen. Schuin tegenover het Van Maerlantlyceum? Een opmerkelijk landschappunt, dat veel Eindhovenaren misschien wel nooit hebben gezien. Deze samenkomst van twee stromen ligt in een vochtig bos. Een bosje dat de gemeentelijke beheerders liefst houden als een jungle. Omdat er nogal wandelaars komen overdag en als het donker is telt veiligheid. Wanneer een boom in de soppige bodem dreigt om te vallen, wordt er gewicht uit de boomkroon gehaald.

Waar Dommel en Tongelreep samen komen (foto Martin van Rooij)
De knotwilg aan de oever van Dommel en Tongelreep (foto Martin van Rooij)

Langs de Dommel rijden we de stad in. Onderwijl is er al van alles dat aandacht kan gebruiken.

Vlak voor de brug Dr. Schaepmanlaan, nu een meander, tien jaar geleden een grasveld.

Tot aan de brug van de Dr. Schaepmanlaan is de Dommel omgeven met vooral inheemse bomen. Vanaf de brug tot het Van Abbemuseum spelen bomen van elders de boventoon: chinese Mammoetboom, de Moerascypres uit Florida, de pluimes, de hongaarse eiken, de plataan (hybride van amerikaanse en iraanse plataan.

Pluimes in gebroeders Horneman plantsoen

Bij de Vestdijk verlaten we de Dommel om een kijkje te nemen bij ons VDMA bosje, met de boswachtershut. Een thuishonk voor ons.

Vervolgens rijden we naar het stationsplein en snappen opeens waarom Anton Philips op een sokkel staat.

We vervolgen de toekomstige loop van de Gender en kijken waar nu al het Genderwater de Dommel instroomt. We trekken langs de Dommel en maken een pauze nabij de Amazonelaan, daar ligt een ‘Amazonewoud’. Dit bekijken we op wat er is en wat er kan komen. Een volgende keer fietsen we het Eckartsebos in.

In het Eckartsebos speelt wel een en ander. Vraagt ook wel gedegen uitleg.

Tijdens de tocht letten we op de hoogteverschillen in de stad. Bij het lopen, fietsen en autorijden. Ga ik omhoog of omlaag? Op de oever van waar de twee beken samen komen is de hoogte ca 15,3 meter boven NAP. Bij de sokkel van Anton’s beeld is het maaiveld 15,3 meter boven NAP. Het Eckartsebos heeft het maaiveld op plekken op 15,3 meter boven NAP. Zo hebben we een beeld van de situering van onze stad.

Denk ook eens het volgende. Stel het had in Eindhoven en een gebied eromheen van 10 x 10 km een week lang geregend en wel 100 mm in totaal. Hoeveel m3 of liter water is dat en waar kan dat allemaal heen? Een denkoefening.

Hoe groot is de rol van het afwateringskanaal.

Voor een actuele hoogtekaart kijk op https://www.ahn.nl/

Scroll to Top